Kína számokban

2019, október 15 | 2019/12, Blog, Statisztika, Világtrend

Hogyan jött létre az ázsiai gazdasági csoda?

A Kínai Népköztársaság megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából a BBC közölt összeállítást arról, hogy néhány évtized alatt hogyan vált Kína elszigetelt, szegény agrárországból a világ egyik vezető gazdasági nagyhatalmává. Miközben a kommunista hatalomátvétel idején Kína sem kereskedelmi partnerekben, sem diplomáciai kapcsolatokban nem bővelkedett, az elmúlt negyven évben mélyreható piaci reformokat hajtott végre.

Mao 1976-ban bekövetkezett halála után Teng Hsziao-ping nyitotta meg az utat a külföldi befektetések előtt, és kiszélesítette a magántulajdon szerepét a gazdaságban. A reformok már a nyolcvanas évek közepére éreztették hatásukat, ami a számokban is megmutatkozott. 1978-ban Kína exportja még csak 10 milliárd dollárra rúgott, ami akkoriban a világ összes kivitelének kevesebb mint 1 százalékát tette ki. 1985-re ez a szám már 25 milliárd dollár volt, ezt követően pedig alig két évtized alatt 4,3 billió dollárra ugrott – ezzel Kína vált a világ első számú exportőrévé.

A társadalmi hatások is számottevők voltak: a Világbank adatai szerint a hetvenes évek vége óta összesen 850 millió kínai emelkedett ki a mélyszegénységből, amivel Kína jó úton halad afelé, hogy 2020-ra teljesen felszámolja a nyomort. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt az oktatáshoz való hozzáférés is: előrejelzések szerint 2030-ra a kínai munkaerő 27 százaléka már felsőfokú végzettséggel fog rendelkezni, ami nagyjából megegyezik Németország vonatkozó adataival. A fellendülés előnyei azonban távolról sem egyenlően oszlanak meg az 1,3 milliárdos népességen belül. A szélsőségesen nagy vagyonok és az emelkedő, főként a városokban koncentrálódó középosztály hatalmas létszámú, szegény vidéki tömegek mellett létezik. Az egy főre jutó jövedelem így még mindig kevesebb mint egynegyede a fejlett gazdaságok átlagának, miközben Kínában 2017-ben már majdnem annyi (475) milliárdos nagyságrendű magánvagyon létezett,
mint az USA-ban (585).

Bár a gazdasági növekedés is lassul, még mindig nem annyira, hogy veszélyeztesse Kína pozícióit: ha a bővülés üteme 5 és 6 százalék között áll be, Kína még mindig a világgazdaság növekedésének 35 százalékát fogja adni, amivel a világ legnagyobb egyéni hozzájárulója lesz – épp háromszor akkora arányt fog képviselni, mint az Egyesült Államok növekedése.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló