Kína kiterjeszti totális ellenőrzését az üzleti világ felett

2019, szeptember 27 | 2019/11, Blog, Gazdaság, Világtrend

A vállalatokat már ma is pontozzák

A kommunista rezsim részben lojalitásalapú pontozási rendszer révén értékeli a Kínában működő vállalatokat,
és ezt a kereskedelmi háborúban is fegyverként alkalmazná az Egyesült Államok ellen
– erről szól a The New York Times írása.

Rengeteg információ áll rendelkezésre a cégek működésének különböző aspektusairól: bírósági döntések, fizetési listák, környezettanulmányok, a munkavállalók párttagsági nyilvántartásai. Ezek sokáig elszórtan voltak fellelhetők különböző kormányzati és közigazgatási intézményeknél és szakmai szervezeteknél – a kínai vezetés azonban egyre nagyobb arányban gyűjti össze egy központi nyilvántartásba ezt a hatalmas mennyiségű adatot, hogy a segítségükkel osztályozhassa a vállalatokat és azok vezetőit.

Ez a szisztéma a közel 1,4 milliárd főnyi lakosság feletti totális kontrollra alkalmazott társadalmikredit-rendszerhez hasonló elv alapján működik – azzal a különbséggel, hogy míg előbbit csak 2020-tól alkalmazzák országszerte, a cégek pontozás alapján történő jutalmazása és büntetése sok helyütt már ma is gyakorlat. Azokat a vállalatokat, amelyek túl alacsony értékelést kapnak, eltilthatják például a hitelfelvételtől vagy akár mindennapi tevékenységük folytatásától is. Tulajdonosaiktól, illetve vezetőiktől pedig megtagadhatják az utazás jogát, sőt bankszámláikat is zárolhatják.

A kínai központi gazdaságtervezési szervezet szeptemberben jelentette be, hogy sikerrel fejezték be 33 millió vállalkozás első értékelését, amelynek keretében 1-től 4-ig tartó skálán osztályozták az érintett cégeket. Mindez ráadásul nem kizárólag a kínai tulajdonban lévő cégeket érinti. Nemrégiben például hivatalos levélben fenyegették meg rosszabb pontok kiosztásával a United Airlinest, az American Airlinest és a Delta Air Linest arra az esetre, ha Makaót, Hong Kongot és Tajvant továbbra sem Kína részeként tüntetik fel honlapjaikon – a repülőtársaságok pedig egytől egyig siettek teljesíteni a követelést.

A politikai kontroll erősítése mellett a gazdasági bűnözés és a korrupció visszaszorítását, valamint a környezetvédelmi előírások hatékonyabb betartatását is várják az új rendszer országos bevezetésétől – ám az a kereskedelmi háborúban is fontos fegyvernek bizonyulhat. Még nem lehet tudni, hogy pontosan mit fognak tenni az ezen a listán szereplő vállalatokkal, de sejthető, hogy kemény retorziók révén próbálnak majd nyomást gyakorolni az amerikai kormányzat Kína-politikájára.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló