Kína az űrben termelne napenergiát

2019, június 27 | 2019/5, Blog, Politika, Világtrend

Így törne világuralomra

Kína ma már egyértelműen úttörőnek számít a napenergia legújabb technológiájának fejlesztésében. Az ázsiai nagyhatalom 2050-ig a világon elsőként föld körüli pályára állítana egy naperőművet. A tervek szerint a 35 ezer kilométer magasan keringő erőmű folyamatosan tudna energiát előállítani, mivel az űrben sem az éjszakák, sem az esős, ködös idő nem akadályozná a termelést. A Foreign Policy cikke azt mutatja be, hogyan válhatna az űrben termelt napenergia Kína legfontosabb fegyverévé a globális geopolitikai színtéren.

Az energiaforrások feletti rendelkezés a világpolitika egyik legfontosabb kérdése, amely ma is számos konfliktust és háborút szít országok között. Ezért sem tekinthető véletlennek, hogy Kínában a hadsereg felügyeli a napenergia fejlesztését célzó űrprogramot. Az új technológiától azt várják, hogy felgyorsíthatja Kína Egy Övezet, Egy Út elnevezésű külpolitikai stratégiáját, ugyanis az olcsó napenergia számos érintett országnak kínálhat megoldást a károsanyag-kibocsátásának csökkentésére. Ezzel viszontdrámaian megnőne Kína politikai befolyása ezen országok felett.

Az Európai Unió, India és Japán szintén saját programokat indítottak az űrbeli napenergia fejlesztéséért. Közülük Japán ráadásul kifejezetten ambiciózus űrprogrammal rendelkezik, szoros együttműködésben az amerikaiakkal. Magában az USA-ban viszont más a helyzet: a NASA egyik vezetője 1968-ban publikálta az űrbeli napenergia felhasználásáról szóló elképzeléseit, azóta azonban nem történt érdemi előrelépés a területenFontos ugyanakkor, hogy a kínaiak épp az amerikai koncepció alapján fejlesztik saját technológiájukat, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ha az USA időben észbe kap, még behozhatja lemaradását az ázsiai országgal szemben.

Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy az amerikai kormányzat elköteleződjön az űrbeli napenergia mellett. Ez a jelenlegi adminisztráció alatt egyelőre nem tűnik elképzelhetőnek, hiszen a kormány viszonya kifejezetten feszült a NASA-val. A Green New Deal keretében azonban a kérdés akár a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányban is középpontba kerülhet, hiszen a napenergia hosszú távon alternatívát biztosíthat az ország környezetszennyező gazdaságának átalakításához. A szerző emellett arra is lát esélyt, hogy nagyvállalatok pénzt fektessenek a technológiába — amely vállalatok aztán közösen fejlesztenék a területet például az Európai Unióval. Ez szerinte mindenképpen jobb végkifejlethez vezetne, mintha Kína az olcsó energiának köszönhetően kerülne a világuralom közelébe.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló