Kína a Fortune 500 listáján is tarolt

2019, július 31 | 2019/7, Blog, Gazdaság, Világtrend

Jelentősen növekedett a kínai cégek aránya a listán

Fortune magazin legfrissebb Fortune Global 500 listája sokat elárul a gazdasági erőviszonyok átalakulásáról. A listán a történetében először több kínai cég szerepel, mint amerikai: 129 kínai (ebből 10 tajvani) és 121 amerikai került az idei összeállításba. Ez elképesztő adat, ha arra gondolunk, hogy tíz évvel ezelőtt még mindössze 43 kínai cég szerepelt rajta. 

Kínában számos állami cég tartozik a legsikeresebbek közé, ugyanakkor a legnagyobb magáncég, a Ping An is figyelemre méltóan teljesít: huszonkilencedik a listán. A vállalat ráadásul az összes bevétele egy százalékát, tíz év leforgása alatt több mint hétmilliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre. Az igazgató azt ígérte, hogy a következő évtizedben ezt az összeget több mint duplájára fogják emelni: 15 milliárdot terveznek k+f-re fordítani.

Bár a szakértők olykor kételyeiket fejezik ki a kínai felzárkózás jelentőségét illetően, a cikk szerint a számok önmagukért beszélnek. A nemzetközi befektetők egyre több tőkét áramoltatnak a kínai startupokba: 2018-ban például a világ összes kockázatitőke-befektetésének közel harminc százaléka kötött ki Kínában.

Fortune szerzője, Geoff Colvin It’s China’s World című esszéjében arról ír, hogy ez a változás többet jelent, mint puszta helycserét egy listán. A kínai vállalatok előretörése és az amerikai cégek visszaszorulása meg fogja határozni nemcsak az üzleti, de a politika világ uralmi viszonyait is. Szerinte ez a küzdelem valójában arról szól, hogy ki fogja felrajzolni a technológiai fejlődés irányvonalait és trendjeit. Ha a 20. század Amerika évszázada volt, a 21. akár még Kína évszázada is lehet – mindenesetre a gazdaság területén már most kezd egyre inkább kínaivá válni.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló