Jelentősen felgyorsulhat a műholdas kommunikációű

2019, augusztus 15 | 2019/8, Blog, Technológia/Tudomány, Világtrend

Az amerikai kormány érdeklődik az új technológia iránt

Két vállalat egyesülése megreformálhatja a műholdas kommunikációt – írja a Quartz. Payam Banazadeh, a Capella Space nevű startup vezetője szerint mára elavult, huszadik századi műveletté vált arra utasítani egy műhold érzékelőjét, hogy „nézzen le” a Föld egy meghatározott pontjára – egy új módszernek köszönhetően a jövőben sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd kommunikálni a műholdakkal.

Ha ma egy mezőgazdasági cégnek vagy egy befektetőnek meghatározott információra van szüksége a Föld adott pontjáról, először egy műholdakkal foglalkozó céghez kell fordulnia. E-mailen, telefonon vagy faxon keresztül adatlekérési kérelmet kell küldenie, amelyet aztán továbbítanak a műholdnak. Ezt követően ki kell várni, amíg a kiválasztott műhold a Föld megfelelő pontja fölé repül, ahol összegyűjti az adatokat, majd továbbítja azokat a Földre – csak ezután kerülhet sor az adatok feldolgozására és továbbítására a megrendelőnek. Mindez rengeteg időt vesz igénybe, így az ügyfél sokszor csak előző napi adatokhoz juthat hozzá, ami jelentősen korlátozza a megvásárolt információk használhatóságát.

A Capella egyesülése az Inmarsat nevű céggel most ezt a problémát kívánja orvosolni. A Capella műholdjai a jobb képalkotás érdekében szokásosnál jóval közelebb repülnek a Földhöz, aminek köszönhetően a sebességük is jóval nagyobb,
míg az Inmarsat műholdjai magasabban (37 000 kilométerrel a Föld felett) keringenek, a Föld forgási sebességével azonos gyorsasággal. Utóbbiak épp a magasságból eredően egyszerre majdnem az összes Capella-műholddal képesek lesznek azonnali kommunikációra, így az információk áramlása is számottevően fel fog gyorsulni – már csak a megfelelő kommunikációt kell kiépíteni a két cég műholdjai között. Ha ez megtörténik, a Capella a Földről egyenesen az Inmarsat magasan keringő eszközeinek fogja továbbítani az utasításait, amelyeket ezek azonnal tovább tudnak majd küldeni a Capella alacsonyan repülő műholdjainak. Míg ma sokszor akár nyolc órába is beletelik, amíg egy műhold megfelelő pozícióba kerül ahhoz, hogy az összegyűjtött információkat továbbíthassa egy földi állomásnak, az új üzenettovábbítási módszernek köszönhetően a tervek szerint létrejöhet a közel valós idejű kommunikáció a földi állomások és a műholdak között.

Noha korábban az amerikai hadsereg is kísérletezett hasonló technológiával, ez az első eset, hogy egy magáncég próbálkozik vele. A Capella eddig 60 millió dollárt gyűjtött össze a projektre különböző befektetőktől, és már fellőtték az űrbe „Denali” nevű prototípusukat. Egyelőre azonban mindössze egyetlen megrendelőjükről lehet tudni: az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumáról, amely az új technológia segítségével riasztó műholdakra szeretne szert tenni, hogy hatékonyabban legyen képes követni a Földön kilőtt nukleáris rakétákat. A Capella még az év vége előtt tervezi
fellőni a második, „Sequoia” nevű műholdját, amelyet 2020 folyamán további hat követne.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló