Így újulhat meg az élelmiszeripar

2019, december 16 | 2019/14, Blog, Technológia/Tudomány, Világtrend

Izrael élen jár a fenntarthatóságban

A 21. század egyik fő kihívása a gazdaságosabb és környezetbarátabb élelmiszertermelés kialakítása az egyre növekvő emberi populáció fenntartható ellátása érdekében. Kevéssé közismert, hogy az új technológiák kifejlesztésében egy viszonylag kis ország, Izrael az egyik úttörő – erről szól a CNN összeállítása. A több mint 350 mezőgazdasági és élelmiszer-technológiai vállalatnak otthont adó országban 2018-ban 100 millió dollárra emelkedett az élelmiszeriparban eszközölt befektetések összege. Ez világszinten is erős szereplővé emeli Izraelt a gyorsan növekvő szektorban: egy előrejelzés szerint az élelmiszer-technológiai piac 2022-re már 250 milliárd dollárnál is nagyobb értéket fog képviselni a világgazdaságban.

Nem véletlen, hogy 2017-ben itt alapították meg az Aleph Farms nevű céget, amely marhák sejtjeiből „növesztett”, vagyis élő állat levágása nélkül előállított műhús gyártására szakosodott, tavaly pedig elsőként sikerült húst előállítania az űrben. A vállalat a természetes húséval azonos tápértékű, de sokkal kevesebb erőforrással előállított termékkel mostanáig 14 millió dolláros hasznot halmozott fel. Az alternatívhús-szektor kereskedelmi forgalma egyes becslések szerint a következő évtizedben akár a 140 milliárd dollárt is elérheti, ezért nem csoda, hogy az Aleph Farms mellett ma már több tucat startup próbál felzárkózni az innovációban. Ezt egyébként az izraeli kormány is hatalmas összegekkel és infrastruktúrával támogatja.

Más cégek nem a fenntarthatóság, hanem az egészséges élelmiszerek előállításában törnek előre. Az Amai Proteinshez és a DouxMatokhoz hasonló vállalatok például a cukor kiváltáshoz kutatnak megfelelő alternatíva után. Egy tel-avivi startup, a MyFavorEats pedig olyan – kereskedelmi forgalomba csak a közeljövőben kerülő – algoritmust fejlesztett ki, amely képes személyre szabni az online elérhető recepteket, például a felhasználók egyedi diétájához igazítva a hozzávalókat. Az algoritmus egymillió recept elemzése alapján képes felismerni minden egyes összetevő élettani funkcióját, sőt ízét és textúráját is. Ez nemcsak a vegetáriánusok, vegánok vagy cukorbetegek számára jelenthet komoly segítséget a jövőben, hanem a különféle ételallergiákban szenvedő tömegeknek is – az Allergológiai Világszervezet adatai szerint világszerte akár félmilliárd embernek is.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló