Így áll most az azonos neműek házasságának szabályozása

2019, június 13 | 2019/4, Blog, Statisztika, Világtrend

Melegházasság a világ különböző tájain

A független amerikai think tank, a Council on Foreign Relations a honlapján összegezte a melegházasság szabályozását a világ különböző területein. Jelenleg huszonhat országban házasodhatnak szabadon az azonos neműek, ezenkívül pedig számos nyugati államban, (többek között Magyarországon) is adott a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményi lehetősége. Ugyanakkor, bár a világ egyre nyitottabbá az azonos neműek házasságára, nem mindenhol meghatározó ez a tendencia.

Európában 16 országban – jellemzően a kontinens nyugati felén – házasodhatnak szabadon a melegek: Hollandia volt az úttörő, ahol már 2001-ben elismerték az azonos neműek házasságát, a legutóbb pedig idén januárban Ausztriában változtatták meg az erre vonatkozó törvényeket. Kelet-Európa már más képet mutat: a melegházasságot Ukrajnában a társadalom mindössze 9 százaléka, Magyarországon 27 százalék, Lengyelországban pedig 32 százalék támogatja. Oroszországban ráadásul 2013-ban újabb diszkriminatív törvényeket vezettek be az LMBTQ-közösség ellen.

Amerika legnagyobb országai, az USA, Kanada, Argentína, Brazília, Uruguay, Mexikó és Kolumbia mind támogatóbban állnak a melegházasság kérdéséhez. Az Egyesült Államok alkotmánya egyébként 2015 óta biztosítja az LMBTQ-közösség tagjainak a házasság lehetőségét. Ennek következtében az ország közvéleménye mostanra sokkal nyitottabbá vált: a tavalyi év során az amerikaiak kétharmada (67%) támogatta a szabályozást, míg 1996-ban ugyanez az arány még csak 27 százalék volt.

A Csendes-óceán partjain csak Ausztráliában, Új-Zélandon, illetve május óta Tajvanon legális a melegházasság, miközben Thaiföldön és Vietnamban is terítéken van az azonos neműek házasságának engedélyezése. Ázsia és Afrika jelentős részén azonban a nemcsak a melegházasság intézménye nem létezik, de számos országban, például Iránban, Jemenben vagy Szaúd-Arábiában akár halálbüntetéssel is sújthatják az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot. Afrikában egyedül a Dél-afrikai Köztársaságban engedélyezett az azonos neműek házassága – ott 2006 óta kelhetnek egybe legálisan az LMBTQ-közösség tagjai.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló