Évek óta stagnál a beoltott emberek aránya

2019, július 31 | 2019/7, Blog, Statisztika, Világtrend

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy katasztrófa is lehet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) legfrissebb jelentése szerint 2018-ban 19,4 millió gyermek nem kapta meg a sok esetben életet mentő oltásokat. 2017-ben még valamivel kevesebben, 18,7 millióan maradtak oltások nélkül – írja az Al-Jazeera.

Tovább súlyosbítja a problémát, hogy a legtöbb esetben éppen a leginkább kiszolgáltatott emberek maradnak le erről az ellátásról. A fegyveres konfliktusok, a szegénység és a szociális egyenlőtlenségek által sújtott országokban a leggyakoribb, hogy nem kapják meg a Magyarországon és egyéb, gazdagabb országokban kötelező oltásokat. A kanyaró, a torokgyík, a tetanusz és a szamárköhögés védettségi szintje már 2010 óta 86 százalékon stagnál. Az ENSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem javítunk az arányokon, a megbetegedések száma csak növekedni fog, ami humanitárius katasztrófák sorához vezethet, az oltásokkal könnyedén leküzdhető járványok formájában. A szervezet a kanyarót hozza fel példaként: 2018-ban 350 ezer ember betegedett meg, ami több mint a duplája a 2017-es adatnak.

Az arányok világszerte romlottak, a nyugati világot is ideértve. Több országban, amely eddig 90 százalék feletti vagy akörüli átoltottsággal rendelkezett, ez a szám most jelentősen visszaesett: Brazíliában például 99 százalékról 84 százalékra, a Fülöp-szigeteken pedig 87 százalékról 67 százalékra. Ezért részben az oltásellenes mozgalom felelős. Ezek a szervezetek és aktivisták terjesztik az olyan tévhiteket, amelyek szerint az oltások autizmust és egyéb gyógyíthatatlan betegségeket okoznak. Az ilyen rémhírek sok szülőt győznek meg arról, hogy ne olttassa be a gyermekét: Európában és Amerikában különösen nagy gondot okoz például a kanyaró elleni oltások számának visszaesése. Az orvostudománnyal szembeni bizalom csökkenése mellett több országban problémát jelent az egészségügyi szektor forráshiányos állapota, illetve a helyi fegyveres konfliktusok megsokasodása is.

Az oltások elmaradása az úgynevezett nyájimmunitás miatt nagyon veszélyes: minél több egyén immunis egy bizonyos betegségre a közösségen belül, annál kisebb az esélye, hogy az elterjedhet. Ebből eredően pedig az, hogy a fejletlenebb országokban kevesebben jutnak hozzá az oltásokhoz, illetve hogy a nyugati világban egyre többen nem oltatják be a gyermekeiket, azért különösen veszélyes, mert ez nemcsak a közvetlenül érintett egyéneket teheti ki életveszélynek, hanem a társadalom egészében növeli a fertőzésveszélyt.

Mindemellett azonban pozitív hír is akadt az ENSZ jelentésében: a HPV vírus (ennek a vírusnak több fajtája is méhnyakrákot okozhat) elleni oltást például több országban is hozzáadták az államilag elérhető kötelező oltások listájához. A helyzetet árnyalja azonban, hogy ezt eddig elsősorban gazdagabb országok lépték meg.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló