Egyre több állam ismeri el az őslakosok jogait

2019, november 4 | 2019/13, Blog, Politika, Világtrend

De még mindig sokakat ér súlyos diszkrimináció

Világszerte érzékelhető trend, hogy a legfejlettebbektől a szegényebb országokig a kormányok egyre szigorúbb szabályozásokkal védik a helyi őslakosok kultúráját és természeti kincseit – írja a Nikkei Asian Review. A folyamat beleilleszkedik az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseibe, amelyek többek között a különösen hátrányos helyzetűnek minősített őslakos népcsoportok jogainak erősebb védelmét is előírják.

Ausztráliában a múlt hónapban tiltották meg az Uluru nevű hatalmas sziklatömb megmászását, amely pedig eddig az ország egyik fő turistacélpontja volt – évente mintegy 370 ezer külföldi látogatott ide, hogy megmászhassa. A tiltás oka az, hogy a területen őshonos anangu népcsoport számára a terület szentnek számít, és már régóta küzdöttek azért, hogy kitiltsák innen a turistákat. Egy új-zélandi légitársaság, az Air New Zealand is nemrégiben törölt el egy olyan belső szabályozást, amely tiltotta az alkalmazottaknak a látható tetoválások viselését. Ez azért volt fontos előrelépés, mert az előírás eddig súlyos hátrányba hozta a maori alkalmazottakat, akiknek kultúrájában nagy jelentőséggel bírnak a törzsi tetoválások. Japánban a törvényhozás még áprilisban ismerte el hivatalosan őslakos etnikumként az ainukat, akik nagy része az északi Hokkaidó szigetén él. Egyúttal arról is döntöttek, hogy a következő években jelentős állami forrásokat fognak fordítani az ainuk kulturális kincseinek védelmére és az ottani turizmus fejlesztésére.

Még mindig akadnak azonban országok, ahol a gazdasági érdekek felülírják az őslakosok jogait, amiből olykor komoly konfliktusok is származnak. Hawaiin például a helyi őslakosok idén tüntetések és úttorlaszok révén igyekeznek akadályozni a kormány egyik presztízsberuházását, amelynek keretében a világ legnagyobb teleszkópját tervezik telepíteni a Mauna Kea nevű szunnyadó vulkánra – amely szintén szentnek számít az őshonos kultúrában. Peruban pedig azért indult több per is a kormány ellen, mert az az utóbbi években egyre több bányászati engedélyt adott ki olyan területekre, amelyeken ma is jelentős számú őslakos él.

Az ENSZ becslése szerint a világ több mint hetven országában összesen nagyjából 370 millió olyan ember él, aki valamilyen őslakos népcsoport tagjának tekinthető. Közülük rengeteget fenyeget az erőltetett asszimiláció és a rendszerszintű diszkrimináció, aminek következtében egyre nehezebb feladattá válik nyelvük és kultúrájuk megőrzése.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló