Egyre elterjedtebb a megújuló energiaforrások használata

2019, július 15 | 2019/6, Blog, Gazdaság, Világtrend

Friss kutatás a globális energiatermelésről

2018-ban már a negyedik egymást követő évben telepítettek több megújulóenergia-termelő kapacitást globálisan, mint amennyi fosszilis és nukleáris erőművet együttvéve építettek – áll a REN21 szakmai szervezet éves összefoglalójában. A legnagyobb befektetéseket azok az országok hajtották végre, amelyek korábban nyíltan elkötelezték magukat a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett.

A nap- és szélenergia használata egyre népszerűbb: a tavalyi év végére már több mint kilencven ország telepített legalább 1 gigawatt termelésére képes megújuló kapacitást, míg harminc országban 10 gigawattot is képesek előállítani. Kilenc ország (Dánia, Uruguay, Írország, Németország, Portugália, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Honduras) saját energiatermelésének több mint ötödét kizárólag nap- és szélenergiának köszönheti. Emellett Nairobitól kezdve Dar es-Salaamon át egészen Stockholmig több mint száz nagyváros legalább 70 százalékban megújuló energiát használ.

Jelentős különbségek figyelhetők meg ugyanakkor az energia felhasználásának módjában. Bár a világ összes áramtermelésének negyedét megújulók biztosítják, a fűtés esetében ez az arány már csak 10 százalék, a közlekedést tekintve pedig mindössze 3 százalék.

A megújuló energiaforrások felhasználását támogató politikák, illetve az ezek súlyának növelését célzó stratégiák ma már a világ szinte minden országában léteznek. Ahogy ezeknek a technológiáknak az ára csökken, a kapcsolódó nemzetállami, illetve regionális ambíciók is nőnek: már olyan országok, illetve helyi önkormányzatok is léteznek, amelyek belátható időtávon belül 100 százalékra kívánják növelni a megújulók arányát. Jelenleg százhatvankét ország rendelkezik deklarált célszámokkal a megújuló energia arányának növelését illetően, közülük százharmincöt országban pedig konkrét energiapolitikai szabályozások is segítik e célok elérését. Az államok törekvései azonban összességében így is messze elmaradnak a nemzetközi klímacélok teljesítéséhez szükséges reformok mértékétől.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló