Egykori alapítója szerint fel kell darabolni a Facebookot

2019, május 29 | 2019/3, Blog, Technológia/Tudomány, Világtrend

Túl nagy hatalommal rendelkezik Zuckerberg

Chris Hughes, a Facebook egyik alapítója hosszú véleménycikkben érvel a The New York Times hasábjain amellett, hogy csak a Facebook feldarabolásával lehet visszaszorítani a vállalat és annak elnökének túlzott hatalmát. A szerző személyes élményein keresztül meséli el Mark Zuckerberg és a Facebook történetét, illetve azt, hogy miként jutott erre a következtetésre.

Hughes szerint a Facebook hatalmával kapcsolatban a legsúlyosabb probléma az, hogy Mark Zuckerberg, a vállalat feje soha nem látott mértékben képes befolyásolni a kommunikációt. A Facebook mérnökei által írt algoritmusok átláthatatlanok, így szinte senki sem tudja, milyen elvek alapján kerülnek a különböző tartalmak a felhasználók elé. Emellett Hughes emlékeztet arra a 2017-es esetre is, amikor Zuckerberg személyesen tiltotta le Mianmarban a tömeggyilkosságokra buzdító felhasználók üzeneteit. Bár ez erkölcsileg védhető döntés volt, Zuckerberg bármiféle demokratikus felhatalmazás vagy elszámoltathatóság nélkül tehette meg. A cikk érvelése szerint az amerikai kormánynak két dolgot kellene tennie: felszámolni a Facebook monopóliumát és szabályozni a cég működését, hogy az állampolgárok számára is elszámoltatható legyen a vállalat.

A vállalat feldarabolását Hughes azzal kezdené, hogy a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot szétválasztaná nyilvánosan működő társaságokra. Ezzel megtörhetnék a vállalat monopolhelyzetét, így a közösségi média piacán sokkal nagyobb verseny alakulhatna ki. Ennek szerinte elsősorban az emberek lennének a nyertesei: új szereplők jelenhetnének meg, akik például sokkal magasabb adatbiztonságot kínálnának a felhasználóknak, újfajta reklámozási rendszert dolgoznának ki, vagy erősíthetnék a testreszabhatóságot.

Hughes szerint szükség lenne mindemellett egy állami intézményre is, amelynek az elsődleges feladata az állampolgárok adatvédelmének biztosítása lenne. Ennek a szervezetnek ki kellene dolgoznia egy irányelvet, amely a közösségi oldalakon elfogadható magatartást lenne hivatott szabályozni, hogy megakadályozzák az erőszak terjedését. A szerző szerint, még ha a kormányzatnak nem sikerülne is végigvinnie a Facebook monopóliuma elleni harcot, a Microsoft és az IBM korábbi esetei azt mutatják, hogy még egy elhúzó jogi procedúra is jobb irányba terelné a világ legnagyobb hatalmával rendelkező vállalatát.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló