„Digitális ikrek” a vállalatok sikerének érdekében

2019, június 13 | 2019/4, Blog, Technológia/Tudomány, Világtrend

Így növelhető a szervezeti hatékonyság

A vezérigazgatók rendszeresen figyelik versenytársaikat, hogy eldöntsék, szükségük van-e új stratégia megvalósítására, vagy inkább a növekedésüket akadályozó belső tényezőket érdemes javítaniuk. Utóbbi esetében a vállalatok belső átvilágítása általában az alkalmazottakkal készített interjúkon keresztül történik, majd ezeknek az információknak a részletes feldolgozása során különböző ajánlások születnek. Miután átültették a gyakorlatba az egyes javaslatokat, értékelik az eredményeket, ez alapján pedig a vállalatok új stratégiákat dolgozhatnak ki hatékonyságuk növelése érdekében. Ez a módszer szinte az összes iparágban széles körben elterjedt, hiszen megbízható, bármikor megismételhető és eredményorientált. Az egyetlen probléma vele, hogy túl sok időbe telik végrehajtani.

Ennek következtében egy új digitális megoldás kezd elterjedni, amelynek alapját a digitális ikrek módszertana jelenti – erről a trendről a PwC nemzetközi hálózatához köthető Strategy+businessmenedzsmentportál számolt be. digitális iker lényegében egy komplex fizikai eszköz vagy rendszer virtuális mását jelenti, amely lehetővé teszi az adott szisztéma különböző szempontok szerint történő, valós idejű szimulációját. A digitális ikrek alkalmazása elsősorban a gyáriparban elterjedt, ahol az új termékek kikísérletezése, fejlesztése és tesztelése túl költséges; ezért inkább virtuálisan modellezik azokat, amivel rengeteg pénzt és időt spórolnak meg. Ráadásul a különböző szenzorokon keresztül valós időben tudják megfigyelni a gyárak működési körülményeit. Így a folyamatosan érkező adatok feldolgozásával egy idő után pontos képet lehet kapni a működési anomáliákról és az előnytelen trendekről. Ezt a módszert egy vállalatvezető az intézményi hatékonyság mérésénél is kiválóan alkalmazhatja. Mindössze annyi a teendő, hogy különböző információkból, például az alkalmazottak véleményéből vagy a vállalat eredményeiből létre kell hozni egy virtuális rendszert.

Egy szervezet állapotának értékelése során általában négy kulcsterületre fókuszálnak. A hagyományos monitoringok esetében ezek közül rendszerint csupán egy-egy területet vizsgálnak különállóan – az új módszerrel ezzel szemben mindegyiket egy időben lehet vizsgálni, ezáltal pedig az is megállapítható, hogyan hatnak egymásra.

  1. Szervezet – milyen hatékonysággal és eredményességgel képes a vállalat kivitelezni különböző erőforrások egyesítését új stratégiák végrehajtása érdekében?
  2. Kultúra és magatartás – milyen hatékonyan segíti elő a vállalati kultúra különböző stratégiák végrehajtását, és ez milyen versenyelőnyöket biztosít?
  3. Munkaerő– hogyan segíti a vállalat saját dolgozói sikerességét?
  4. Költségek– milyen összefüggés állapítható meg a vállalat költségstruktúrája, illetve stratégiai prioritásai és referenciaértékei között?

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló