Az északi országok a legbőkezűbbek a fiatal szülőkkel

2019, június 27 | 2019/5, Blog, Statisztika, Világtrend

A fejlett világ családpolitikai támogatásait elemezték

Svédország, Norvégia, Izland, Észtország és Portugália nyújtja a legjobb családpolitikai támogatást a szülőknek – derül ki az UNICEF legfrissebb jelentéséből, amelyben harmincegy fejlett ország szakpolitikai szabályozását hasonlították össze. Ezzel szemben Svájc, Görögország, Ciprus, az Egyesült Királyság és Írország segíti a legkevésbé a kisgyermekeket nevelő szülőket.

Az édesanyák számára elérhető GYED Észtországban a legbőkezűbb: összesen 85 hétnyi teljes fizetés áll az édesanyák rendelkezésére. Magyarország a második legnagyvonalúbb, ahol az állam 72 hétnyi teljes fizetést biztosított az anyukáknak 2016-ban. A vizsgált országok közül egyedül az USA-ban nem jár családtámogatás a nőknek szülés után. Az édesapák számára elérhető GYED huszonhat országban volt elérhető: a leginkább Japán, a Dél-Koreai Köztársaság és Portugália ösztönözte a családokat arra, hogy az apa maradjon otthon a gyermek születése után.

Az édesanyák Norvégiában, Japánban és Svájcban szoptatják csecsemőiket a leghosszabb ideig, aminek számos hosszú távú jótékony hatása van a gyermek egészségére és fejlődésére. Európában egyébként mindössze a gyermekek negyedét etették kizárólag anyatejjel az első hat hónapban – ugyanez az arány Dél-Ázsiában, valamint Kelet- és Dél-Afrikában 50% felett van.

Dániában (70%) és Izlandon (65%) jár a legtöbb gyermek bölcsödébe. Más országokban ennél jóval alacsonyabb arányokat találunk: Csehországban alig 5%, Lengyelországban 8%, míg Magyarországon is mindössze 16% volt a bölcsődei beiratkozások aránya 2016-ban.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló