A vártnál jóval lassabb a mesterséges intelligencia terjedése

2019, április 29 | 2019/1, Blog, Technológia/Tudomány, Világtrend

A kevés szakképzett munkaerő lassítja a folyamatot.

Az elmúlt évek várakozásaival szemben a mesterséges intelligenciához (AI – Artificial Intelligence) kapcsolódó fejlesztések nem virágoznak az autógyártásban – írja a Quartz magazin. Bár a képzett AI-szakemberek száma évről évre jelentősen növekszik, ez mégsem elegendő az ipari kereslet kiszolgálására. A Campgemini kutatóintézet 500 autóipari vezetőt megszólaltató felmérése a többi iparágra is vonatkoztatható megállapításokat tesz a munkaerőpiac és a foglalkoztatás szerkezetének jelenlegi problémáiról, illetve jövőjének várható alakulásáról.

Az önvezető autókon mellett is az AI az autóiparban rendkívül sokoldalúan, a gyártás különböző fázisaiban – dizájn, adatgyűjtés és -elemzés – hasznosítható technológia, nem meglepő tehát a jelenséget övező óriási érdeklődés. A két évvel ezelőtti trendekből arra lehetett következtetni, hogy az autócégek mára sokkal előrébb fognak tartani a mesterséges intelligencia felhasználásában. A Campgemini jelentéséből azonban kiderül, hogy a vizsgált vállalatok mindössze 26%-a futtat AI-tesztprogramokat a gyártás során, míg ez az arány 2017-ben még 41% volt. Ezen kívül nagyjából minden tizedik cég vezetett be valamilyen új AI fejlesztést, ami nem tekinthető jelentős előrelépésnek a két évvel ezelőtti
7%-hoz képest.

A megrekedés egyik oka a releváns szakértelemmel rendelkező tehetségek hiánya. További problémát jelent, hogy ezek a munkavállalók a széles körű lehetőségeik miatt még jobban szétszóródnak a piacon. Egy elemző például az autógyárakon kívül munkát vállalhat még startupoknál, tech- vagy tanácsadócégeknél is. A technológia fejlődés által létrehozott munkaerőigény speciális jellemzője, hogy megnő a kereslet az összetett képességekkel rendelkező szakemberek iránt. Az algoritmikus gondolkodáson kívül fontos például, hogy ezek a munkavállalók fejlett kommunikációs készségekkel is rendelkezzenek, melyek segítségével artikulálhatnak, értékelhetnek és érthetővé tehetnek egy-egy szituációt.  A jelenlegi oktatási rendszerek viszont egyelőre nem tudják tartani az iramot a megnőtt kereslettel, miközben az elmúlt időszakban globálisan jelentősen nőtt a témával foglalkozó kutatók száma.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló