A távsebészet megreformálhatja az orvoslást

2019, október 15 | 2019/12, Blog, Technológia/Tudomány, Világtrend

Az 5G megoldást jelenthet az orvoshiányra

The Daily Beast nagy jelentőségű technológiai újításról tudósít: a telerobotikai távsebészet új lehetőségeiről.
A robotsebészet önmagában nem számít különösen új dolognak, sőt a távsebészet technológiája is évek óta terjed.
A robotok segítségével végzett vagy akár előre programozott műtétek fő előnye, hogy kiküszöbölik az emberi hiba lehetőségét a különös pontosságot igénylő, szélsőségesen nehéz orvosi beavatkozások során. A mostani áttörés az 5G, vagyis az 5. generációs telekommunikációs hálózat bevonásának köszönhető, amelynek révén a sebészek nagy távolságból és valós időben szó szerint „mozgó célpontra” is vadászhatnak: a szívre.

A szív ugyanis az egyetlen emberi szerv, amely folyamatos és intenzív mozgásban van. Az 5G-nek köszönhetően a sebészek valós időben képesek akár milliméteres precizitással követni a tőlük akár sok ezer kilométerre fekvő páciens testének történéseit. A ma is elérhető vezeték nélküli hálózatokra alapuló távsebészet esetében ugyanis komoly problémát jelent a sebész és a robot mozdulatai között keletkező időrés: az a röpke két másodperc, amíg az orvos reakciója elér a géphez, sok esetben akár a páciens életébe is kerülhet. Az 5G azonban ezt a különbséget mindössze 2 milliszekundumra csökkenti.

Ez különösen az olyan országokban jelenthet komoly segítséget, ahol az egészségügyi infrastruktúra hiányos, vagy hatalmas összefüggő területeken nincs kéznél megfelelő képzettségű orvos – mint például Indiában vagy Kínában. Tavaly decemberben például az indiai Aksardám városából egy orvos egy majdnem harminc kilométerrel arrébb fekvő betegen hajtott végre sztentbeültetést, egy hónappal később pedig kínai idegsebészek már háromezer kilométerről műtöttek meg egy Parkinson-kóros pácienst.

Viszonylag közismert, hogy a harmadik világban különösen a szegény, falusias területeken az orvoshiány jelentősen növeli a súlyos betegségek számát és a korai halálozást. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint azonban ma már az Egyesült Államok is hasonló problémával küzd: egyre több olyan kisebb település van, ahol már egyáltalán nincsenek bizonyos beavatkozásokhoz szükséges tapasztalattal rendelkező orvosok. Az 5G-nek köszönhetően ez a probléma válik megoldhatóvá.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló