A populisták másolásával nem jutnak előrébb a baloldali pártok

2019, május 29 | 2019/3, Blog, Politika, Világtrend

Újra kellene gondolniuk a szociáldemokráciát

Súlyos hibát követnek el a baloldali pártok, ha a szélsőjobboldali erők retorikájának másolásával akarják visszaszerezni elvesztett népszerűségüket – írja a brit The Guardianben Cas Mudde, a világ egyik legnevesebb populizmus-szakértője. A holland politológus szerint hiába vesznek fel a balközép pártok keményebb álláspontot a bevándorlás kérdésében, ezzel csak azt bizonyítják, hogy nem ismerik eléggé saját szavazótáborukat.

Az elemző szerint a szociáldemokrata pártok visszaesése elsősorban annak köszönhető, hogy az iparra épülő nyugati gazdaságokban a szolgáltatási szektor vált dominánssá, így a klasszikus munkásosztály szinte teljesen visszaszorult a nyugati társadalmakban.  Félreértés fakad szerinte abból is, hogy a közhiedelemmel ellentétben a radikális jobboldali pártok bázisa egyáltalán nem csak a munkásosztályra épül. Sokkal inkább tekinthetők néppártoknak, hiszen a támogatóik szinte az összes társadalmi rétegben megtalálhatók.

Mudde szerint a liberálisok vagy a baloldal populisták irányába történő elmozdulása sem fogja elhozni a baloldali pártok reneszánszát, ehhez a szociáldemokrácia eszméjét kellene korszerűvé tenniük. Bár a szociáldemokrácia soha nem hirdette nyíltan a fehér felsőbbrendűséget, hagyományos politikai irányvonala, a jóléti állam eszméje egyértelműen az őslakos fehér munkásokat helyezte előtérbe a bevándorlókkal szemben, továbbá a patriarchális családmodell köré épült. A szerző szerint a modern szociáldemokráciának sokkal befogadóbbnak kellene lennie, mivel napjainkban egyre inkább növekszik a nők és a bevándorlók aránya az amúgy szűkülő méretű dolgozói rétegekben. A gazdasági és társadalmi egyenlőséget hirdető eszmének a munkásosztály érdekeinek képviselete mellett ráadásul a legrosszabb társadalmi helyzetű prekariátus integrációjára is választ kellene nyújtania.

Emellett a legfontosabb, hogy a szociáldemokrata erőknek le kell győzniük az uralkodó neoliberális paradigmát: az egyenlőségre és szolidaritásra épülő eszméknek dominánssá kellene válniuk a verseny és a magánszféra elsőbbségét hirdető gondolkodás felett. Ehhez a baloldali politikai csoportosulásoknak olyan embereket is mobilizálniuk kell, akiket a jelenlegi pártok nem érnek el. Alapjaiban új kulturális és politikai infrastruktúra kiépítésére is szükség van, amely a klasszikus politika rendszeren kívül teremti meg a bázisát.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló