A politikai aktivizmus erősödését várják a képzőművészetben

2019, május 29 | 2019/2, Blog, Politika, Világtrend

Erre tart a művészet a 21. században

A BBC internetes kiadása arról érdeklődött művészektől és kurátoroktól, milyen trendeket és változásokat
várnak a képzőművészetben a következő két évtizedben.

A cikk szerint sokkal hangsúlyosabb szerepet kaphat a politikai aktivizmus; előtérbe kerülhetnek korábban deprivilegizált társadalmi csoportok munkái; megerősödhetnek a fejlődő országok piacai; és bár a festészet vélhetően ugyanolyan meghatározó lesz a jövőben, a technológiai fejlődés ma még ismeretlen médiumokat és tereket nyújt majd az alkotóknak.

Emellett az emberiség várhatóan lassan megunja, hogy az egész életét nyitott könyvként éli az interneten, ami a művészetre is hatással lesz. A hírnév helyett ugyanis a jövőben inkább anonimitásra törekedhetnek majd a művészek, és az egyén helyett még inkább a közösségek szerepe fog erősödni az alkotás folyamatában.

Az aktivizmus és a politikai ügyek hangsúlyosabb képviselete nem csak abban jelenik majd meg, hogy az alkotók reflektálnak az olyan különböző globális kihívásokra, mint például a klímaváltozás, a migráció vagy a rasszizmus. Előtérbe kerülhetnek a művészet világának belső feszültségei is: New Yorkban például már most is zajlanak különböző figyelemfelkeltő akciók egy tisztességtelennek ítélt üzletpolitikát folytató múzeumtulajdonos ellen. A politika üzenetek viszont újfent kiélezhetik a művészet céljáról szóló vitákat: a l’art pour l’art képviselői szerint ugyanis a művészetnek kívül kell maradnia a társadalmi és ideológiai normákon, különben a lényegét veszíti el.

Nem kell félni ugyanakkor a festészet eltűnésétől: a 20. századi alkotások piaca évek óta stabilan növekszik, és rekordmagas áron kelnek el kortárs művek is. A jövőben a női, illetve a különböző társadalmi kisebbségek munkáinak az értéke is emelkedhet, így változik az az eddig jelenlévő sajátosság, hogy a legdrágább alkotások szinte kivétel nélkül fehér férfiak által festett művek. A szenegáli Modou Dieng kurátor és festő szerint „a művészet jövője fekete”: az egyre nagyobb figyelmet kapó afrikai, afroamerikai, afroeurópai és afrolatin művészek új erőteret nyitnak a nemzetközi kulturális piacon. Emellett intézményi szinten is jelentős változások várhatók: nők és színes bőrű emberek kerülhetnek kurátori és vezetői pozíciókba, ami nagy lökést adhat az amúgy is felfutóban lévő afrikai és dél-amerikai művészeti közösségeknek.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló