A növekvő olajárak súlyos gondokat okozhatnak

2019, május 16 | 2019/2, Blog, Gazdaság, Világtrend

Nyakunkon az olajárválság

A korábbi várakozásokkal szemben az elmúlt hetekben kifejezetten fellendült a világgazdaság: megerősödött az amerikai kiskereskedelemi szektor és az európai gyártóipar, valamint az ázsiai országok eladásai is növekedtek. Számos tényező jelent azonban olyan kockázatot, amely egyik napról a másikra letörheti az optimizmust. Az egyik ilyen, hogy az olajárak még mindig az egekben vannak: áprilisban a 74 dollárt is meghaladta az olaj hordónkénti ára, ami a legmagasabb összeg az elmúlt félévet tekintve. A drágulást elsősorban a kínálati oldal okozza, ugyanis az Irán elleni szankciók hatékonyabb amerikai érvényesítése, a líbiai helyzet vagy a venezuelai válság jelentősen visszavetik a globális kereskedelem, illetve kőolajtermelés szintjét.

Amerika szempontjából felemás a kép. Bár az állampolgárokat hátrányosan érintik a növekvő üzemanyagárak, csökken az ország széndioxid-kibocsátásának mértéke, a drágább olaj miatt pedig a hazai palagázszektorban is nőnek a befektetések, illetve az alacsonyabb karbonemisszió haszna is növekedhet. Pontosan emiatt Szaúd-Arábiának és az olajtermelő országoknak hosszú távon nem is érdekük az olajárak növekedése, amely épp számukra teremtene konkurenciát. Európa gazdasága ugyanakkor rosszabb állapotban van, mint az amerikai, ráadásul nincs is jelentős palagázipara, ami lehetővé tenné, hogy kompenzálhassa az állampolgárokat. Emellett Kína, Törökország, Argentína vagy Pakisztán jelenleg olyan gazdasági helyzetben vannak, hogy az emelkedő olajárak által okozott növekvő infláció és költségvetési hiány mindegyik országot komoly válságba sodorhatja.

A növekvő olajárak az inflációs nyomás miatt a jegybankok mozgásterét is csökkentik. A fejlődő világ számos országában emelték a jegybanki alapkamatot az elmúlt hónapokban, hogy megfékezzék az inflációt. Európában és az USA-ban azonban várhatóan fenn kell tartani a szigorú monetáris politikát, ami hátráltatja a gazdasági növekedést. Az még mindig nem biztos, hogy valóban beköszönt egy komoly olajárválság – de az biztos, hogy a világgazdaság jelenlegi törékeny állapotában súlyos következményei lennének.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló