A népesség változása a világpolitika egyik legfontosabb mozgatórugója

2019, június 27 | 2019/5, Blog, Statisztika, Világtrend

Ne becsüljük alá a demográfiai mutatók jelentőségét!

A geopolitikai folyamatokat ma is általában a gazdasági és katonai hatalom hagyományos mutatóival szokták magyarázni. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy sokszor figyelmen kívül hagynak olyan fontos jellegzetességeket, mint az eltérő nemzeti demográfiai adottságok. Az Amerikai Egyesült Államok lakossága 170 éve nagyjából a fele volt Franciaország lakosságának, mára viszont 330 millió lakosával majdnem akkora, mint az euróövezet teljes népessége. Ráadásul több mint egy évszázad óta az USA rendelkezik a világon az egyik legnagyobb létszámú és legjobban képzett munkaerővel. A Foreign Affairsben megjelent cikk szerint az USA a második világháború után megszilárdult hegemóniáját sokkal inkább köszönheti kedvező demográfiai adottságainak, mintsem jó földrajzi elhelyezkedésének vagy a rendelkezésére álló természeti erőforrásoknak. Az elmúlt években ugyanakkor szövetségeseihez – Európához és Ázsiához – hasonlóan sokat veszített ebből az előnyéből. Így a cikk szerint Washingtonnak sürgősen lépéseket kell tennie a kedvezőtlen demográfiai trendek megfordításáért.

Kína jelenleg az USA első számú nemzetközi riválisa. Az elmúlt fél évszázadban bekövetkezett gazdasági csodájának legfőbb motorja az volt, hogy az országban 1975 és 2010 között duplájára nőtt a munkaképes lakosság létszáma. Ebben az időszakban érvényben volt azonban a kínai egykepolitika is, így az elmúlt évtizedek alacsony termékenysége miatt 2040-re legalább százmillióval csökkenhet a munkaképes állampolgárok száma. Ráadásul az ország nyugdíjas korú polgárainak száma jelentősen növekedni fog az elkövetkezendő években, különösen az elnéptelenedő, szegény, vidéki országrészeken, ami jelentős terhet ró majd az egyre szűkülő aktív dolgozói rétegekre. Mindemellett az egygyermek-politika hatására számos szülő vetette el lánygyermekét. Emiatt a jövőben sokkal kiegyenlítetlenebb lesz a nemek közötti arány az országban, ami komoly szociális feszültségeket fog okozni. Oroszország még rosszabb demográfiai mutatókkal rendelkezik: a népesség egyre inkább elöregszik, az országba érkező külföldi munkavállalókat nem képesek hatékonyan integrálni a társadalomba, ráadásul az egészségügy borzasztó állapota miatt az orosz lakosság amúgy is egyre romló életkilátásokkal rendelkezik.

Amerika legjelentősebb demográfiai előnye még ma is a népességnövekedés, amelynek első számú katalizátora a bevándorlás. Emellett jelenleg az ország termelékenysége is kifejezetten magas. De összességében nem ennyire rózsás a helyzet: az egészségügy és az oktatás színvonala csak lassan fejlődik, és a várható élettartam is csökken az országban. Ráadásul az USA legfontosabb szövetségesei, Európa és Japán társadalmai is egyre öregebbé válnak, ami hosszú távon súlyos veszélyt jelent a két nagyhatalom gazdasági és katonai befolyására. Ezért a cikk szerint az USA-nak – a demográfiai szempontokat is szem előtt tartva – új szövetségeket kell kötnie, elsősorban Dél- és Délkelet-Ázsiában. Indonézia és a Fülöp-szigetek lakossága például rohamtempóban növekszik, a fiatal generációk pedig kifejezetten jól képzettek. A két országnak ráadásul — Indiához hasonlóan — Kína megerősödése miatt szüksége lehet mélyebb biztonsági együttműködésre is az USA-val.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló