A német cégek recesszióra számítanak a kereslet csökkenése miatt

2019, augusztus 30 | 2019/9, Blog, Gazdaság, Világtrend

Az ipari termelés visszaesése aggodalomra ad okot

Németországban több ipari vállalat előrejelzése szerint is csökkenni fog a termelés, ami recesszióval fenyegeti Európa legnagyobb gazdaságát – írja a Bloomberg. Az IHS Markit által kiadott beszerzési menedzseri index is azt igazolja, hogy 2019 második negyedévében visszaesett a német gazdaság. Ez elsősorban a növekvő világkereskedelmi feszültségeknek, az autóipar alacsony teljesítményének és a kínai kereslet csökkenésének tudható be.

Az Európai Központi Bank már hozzálátott, hogy monetáris eszközökkel élénkítse a gazdaságot: a következő, három hét múlva esedékes ülésükön várhatóan a kamatlábak csökkentését fogják bejelenteni. Mindeközben a német kormány egyelőre csak tétova lépéseket tett a probléma megoldása felé: egy fiskális élénkítő program keretében próbálják stimulálni a gazdasági növekedést. Szakértők szerint viszont jóval határozottabb kormányzati reakcióra lenne szükség, különben az általános stagnálás csak súlyosabb lesz.

Az ország összesített beszerzési menedzseri indexe váratlanul 50,9-ről 51,4-re emelkedett, de ha csak az ipart vesszük figyelembe, az erre vonatkozó mutató már sorozatban a hetedik hónapja folyamatosan csökken, a munkaügyi hátralékok mértéke pedig mind az összesített, mind az ipari szektorban már a tizedik hónapja emelkedik. Az iparban folyamatosan lassul az új munkaerő felvétele is, míg a foglalkoztatottak száma a hét éve mért legnagyobb ütemben csökken.

A Bloomberg közgazdászai sem túl bizakodók a német gazdaság kilátásait illetően. Szerintük a javuló beszerzési menedzseri index jó jel, azonban fennáll a veszélye annak, hogy a közeljövőben újabb csapás fogja érni a gazdaságot. Komoly problémák származhatnak például abból, ha az Egyesült Államok megemeli az autóexportra kiszabott vámokat, vagy ha az ipar gyengélkedése a szolgáltatási szektorra is átterjed.

Optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy az összesített adatok alapján Franciaország és az euróövezet is a várnál jobban teljesített, ráadásul az euró is erősödött. A német államkötvények értéke csökkent, de a tízéves lejáratú kötvények hozamai még mindig negatív kamatozásúak. Az IHS Markit szakértője szerint összességében a német gazdaság továbbra is kétsebességes marad: a szolgáltatási szektor töretlen növekedése egyelőre épphogy kompenzálni tudja az ipar romló teljesítményét, de emellett is valószínűsíthető, hogy a német GDP a harmadik negyedévben is csökkenni fog.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló