A japán kormány ösztönözné a nyugdíjasok foglalkoztatását

2019, május 29 | 2019/3, Blog, Politika, Világtrend

Dolgozzanak az idősek

A japán kormány legújabb terve szerint a vállalatoknak biztosítaniuk kell annak lehetőségét, hogy az alkalmazottjaik akár 70 éves korukig is dolgozhassanak – írja a The Japan TimesA kormány az ország egyre inkább égető munkaerőhiányát, valamint a szociális rendszerre nehezedő nyomást próbálja enyhíteni az intézkedéssel.

A tervek szerint a vállalatoknak több lehetőségük is lesz arra, hogy elősegítsék az idős emberek foglalkoztatását:

– nem kell figyelembe venniük a nyugdíjkorhatárt, azaz megszakítás nélkül alkalmazhatják tovább saját munkavállalóikat;

– a nyugdíjba vonulás után ismét alkalmazhatják őket;

– segíthetnek nekik más cégnél munkát keresni;

– foglalkoztathatják őket ideiglenes szerződéssel;

– vagy akár az idős személyek vállalkozását is támogathatják.

Fontos, hogy a kormány eleinte még nem fogja büntetni azokat a cégeket, amelyek nem tesznek lépéseket az idős emberek foglalkoztatásáért. Ehelyett különböző pénzügyi ösztönzőkkel akarják rábírni őket, hogy proaktív módon tegyenek erőfeszítéseket az ügy érdekében – a későbbiekben viszont akár kötelező jelleggel is bevezetnék az új szabályokat.

Az elmúlt években egyébként egyre inkább nőtt az idős munkavállalók aránya a szigetországban. A nyugdíjkorhatárt elérő japánoknak ugyanis jelenleg is lehetőségük van arra, hogy önkéntesen tovább dolgozzanak. Jellemző viszont, hogy ebben az esetben a cégek jelentősen alacsonyabb béren foglalkoztatják tovább az idős embereket, így azoknak eddig nem volt kellő motivációjuk a munka folytatására.

A kormány a nyugdíjrendszer jelenlegi szabályozásában is jelentős változtatásokat tervez. A japánok a ma hatályos szabályozás alapján eldönthetik, hogy 60 és 70 éves koruk között mikortól kezdjék el rendszeresen kapni a nyugdíjukat – minél előbb nyugdíjba vonulnak, annál kisebb összeget kapnak. Az új tervek ezt az idősávot is megemelnék, így a japánok akár 75 éves korukig is várhatnának a nyugdíjuk folyósításával.

Orvosszakértők szerint egyébként a mai idősek már jelentősen jobb fizikai állapotban vannak, mint a szüleik generációja, így elsősorban az idős emberek akaratától és képességétől függ, akarják-e folytatni a munkájukat. A cikk szerint ezért a legfontosabb, hogy a vállalatok biztosítsák számukra a megfelelő lehetőségeket és körülményeket annak érdekében, hogy ha valóban akarják folytatni a munkájukat, azt motiváltan tudják megtenni.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló