A digitális fejlődés felszámolja a szabadságunkat

2019, április 29 | 2019/1, Blog, Technológia/Tudomány, Világtrend

Douglas Rushkoff új könyve állítja ezt.

A neves médiakutató, Douglas Rushkoff legújabb könyvében(Team Human) azt mutatja be, hogy az általános vélekedéssel szemben a legújabb technológiai vívmányok nem a társadalmi fejlődést gyorsítják, hanem éppen ellenkezőleg, gátolják az egyéni szabadságot, és lerombolják az emberi közösségeket.

A könyv szerzője szerint az emberiség óriási lehetőséget szalasztott el, amikor a digitális technológiák megjelenését nem arra használta fel, hogy olyan új gazdasági modellt építsen, amely nem kizárólag az erőforrások kiszipolyozására és a tőkére épül, és amelyben tudatos használói, nem pedig passzív fogyasztói vagyunk a technológiai újításoknak. Ezzel szemben a világ a fogyasztásra, a megtévesztésre és a dolgozók kizsákmányolására épülő gazdasági rendszer hatékonyságának növelése irányába mozdult el, ami a korábbinál is emberellenesebb irányba tolta a globális gazdaságot.

Rushkoff egyértelműen negatívnak látja a digitális algoritmusok gazdaságban betöltött szerepét is. Ezek ugyanis hiába teszik számos területen könnyebbé az emberek életét, ha az online térben egyszerűen nincs választási lehetőségünk, mivel nem tudjuk úgy használni az internetet, hogy ne fussunk bele folyamatosan fogyasztásra késztető tartalmakkal.

A digitális technológia viszont alapjaiban változtatta meg a termékekhez való viszonyulásunkat. Korábban az egyre inkább elmagányosodó társadalmakban a megszűnő emberi kapcsolatok helyét próbálták betölteni a tárgyak; napjainkban viszont az eszközök az emberi kapcsolatokban töltenek be egyfajta közvetítő szerepet. Az online térben viszont sosem jöhetnek létre olyan mély emberi viszonyok, mint a valóságban, ami szerinte óriási veszélyt jelent a jövőben a társadalmi harmóniára.

A szerző alapvetően két megoldást javasol könyvében a problémára. Egyfelől érdemes lenne közösségi tulajdonban lévő online platformokat létrehozni, amelyek alternatívát jelenthetnének a monopolhelyzetben lévő techcégekkel szemben. A másik megoldási lehetőség, ha a techóriások alkalmazottjai hatékonyabban megszervezik egymást, és közösen lépnek fel a menedzsment visszás lépései ellen.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló