A demokratikus értékek visszaszorulása az ENSZ-ben?

2019, szeptember 27 | 2019/11, Blog, Politika, Világtrend

Az USA hátralépésével Kína átveheti a vezető szerepet

Kristine Lee a Foreign Affairsben az ENSZ hatalmi viszonyainak utóbbi években megindult átalakulását vizsgálja. 
Az Egyesült Államok, amely sokáig meghatározta az ENSZ döntéseinek irányát, egyre inkább a háttérbe vonul,
az így támadt űrt pedig Kína igyekszik betölteni.

Kína jelentős erőforrásokat fektet abba, hogy az USA-nál gyorsabban reagáló, dinamikusabb alternatívaként jelenhessen meg a világ közvéleménye előtt. Ennek eredményeképpen az utóbbi években az ENSZ tizenöt szakosított intézménye közül négy élére a Kínai Kommunista Párt jelöltjei kerültek, míg jelenleg mindössze egyet irányít amerikai tisztségviselő. Emellett Kínának sikerült összesen több mint két tucat egyetértési megállapodást keresztülvinnie „Egy övezet, egy út” nevű programja támogatása érdekében (mint ismeretes, ez az a komplex, több mint hatvan országot érintő stratégiai terv, amely átfogó politikai, gazdasági és védelmi intézkedésekkel jelentősen növelné Kína világpolitikai szerepét). De arra is sikeresen vetette be növekvő befolyását, hogy számos illiberális szövetségesét felsorakoztatva megakadályozza a Hszincsiang tartományban élő ujgurok brutális elnyomását elítélő nemzetközi fellépés kibontakozását.

A cikk szerzője szerint a kínai előretörésben benne rejlik annak kockázata, hogy számos, az USA és szövetségesei számára fontos érték és érdek jelentősen háttérbe fog szorulni a nemzetközi színtéren – mint például a nukleáris fegyverek terjedése elleni fellépés vagy éppen a fenntartható fejlődés. Ráadásul egy felmérés szerint az ázsiai országnak
a kellő támogatása sincs meg ahhoz, hogy az USA helyébe lépjen: a Pew Research egyik felmérése szerint a világ népességének mindössze 19 százaléka örülne annak, ha Kína átvenné a vezető szerepet Amerikától.

Mindezek miatt az Egyesült Államoknak valójában az ENSZ vezetésére kellene törekednie, nem utolsósorban épp azért, hogy gátat tudjon szabni Kína emberjogsértéseinek. Ezért különösen káros a Trump-kormány egyoldalú kilépése olyan ENSZ-intézményekből, mint például az UNESCO vagy az Emberi Jogi Bizottság – ezek mind csak tovább növelik a kínai befolyást.

A szerző arra figyelmeztet, hogy ha Kína sikerrel jár abban, hogy a saját céljai szolgálatába állítsa az ENSZ-t, a jövőben nem várhatjuk, hogy az ázsiai nagyhatalom politikájában fokozatosan a világ többi részéhez alkalmazkodjon – ehelyett
a világ fog egyre inkább Kínára hasonlítani.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló